tisdag 17 maj 2011

Typiska drag inom modernismen

kultur: Det ligger i den västerländska kulturen, en strävan efter att ständigt söka efter något nytt, antingen det är inom teknik, mode eller kultur. Fotots och senare filmkonstens genombrott bidrog till att det inte längre kändes lika angeläget att avbilda omvärlden ”realistiskt”.
Modernismen förblev ganska länge en marginell kultur - just för eliten. Den borgerliga kulturens ideal, värderingar och traditioner levde i mångt och mycket kvar i det svenska samhället långt in på 50-talet. Det samhälle som fanns under första hälften av 1900-talet var med andra ord ett klassamhälle vilande på en kristen grund och präglat av en nationell anda. Modernismens ideal - normbrott, ifrågasättande och ungdomsvurm - levde kvar som invanda sanningar, men dess ideologiska grund hade rämnat.

Modernismen föddes i och med industrialismens genombrott som en reaktion mot 1800-talets borgerliga kultur. Den borgerliga kulturens moraliska ideal med ordning och reda, självdisciplin, bildning och kultivering ifrågasattes, liksom 1800-talets traditionella skönhetsideal. Normbrottet blev modernismens centrala uttryck. Det gamla föraktades och det unga idealiserades. Denna beskrivning döljer dock i sin förenkling den komplexa, motsägelsefulla och paradoxala soppa modernismens olika strömningar tillsammans skapade. Modernismen var i själva verket starkt präglad av 1800-talets kultur.

 Alla kontraster som den borgerliga kulturen brottades med under 1800-talet kom också att prägla 1900-talets modernism  - förnuft mot känsla, civilisation mot natur, materialism mot idealism, framstegstankar mot nostalgi,  internationalism mot nationalism, individ mot massa, revolution mot tradition osv. Den pluralism och motsägelse som fanns i 1800-talets borgerliga kultur kom med andra ord också att prägla modernismen. Men av någon anledning var det just  några av 1800-talets mest suspekta, ovetenskapliga och rent osympatiska drag som modernismen anammade mest.
Typiska drag hos modernismen är exempelvis idealiseringen av en förindustriell kultur, hyllandet av barnets spontanitet liksom genikulten kring konstnären - drag som är direkt sprungna ur romantikens mest dubiösa skrymslen. Någon entydigt rationell och framstegsoptimistisk kultur har modernismen aldrig varit; det är en idealbild som modernismen själv har skapat men som ofta beskrivs som en sanning.

 
Litteratur: Modernismens litteratur kännetecknas av att den hade fri vers och avancerad berättarstruktur. Modernismen framställer, men återger inte den vardagliga verkligheten, t.ex. surrealism eller som rena former och färger utan att var snarare avbildningar. Modernismens tankegång baserar sig på människans kraft att kunna skapa, förbättra och förändra sin omgivning, detta med hjälp av praktiska experiment, vetenskaplig kunskap och teknologi.




vet ni några typiska drag inom moderismens kultur?

Av: Camilla Arvidsson

17 kommentarer: