tisdag 3 maj 2011

Modernismens musik historia

Modernismen glöms ofta bort när man går igenom musikhistorien, troligtvis för att termen inte är så vida tillämpad. Inte desto mindre tog inte musikhistorien slut någonstans där runt 1910 då romantiken tog slut – klassisk musik har fortsatt att komponeras. Många undrar vad som egentligen menas med klassisk musik. Musik som komponeras nu kan väl inte kallas för klassisk? Sanningen är att klassisk musik växt ut och blivit ett väldigt vitt begrepp som syftar på västerländsk musik som ofta tillämpar symfoniorkestrar eller delar ur dem. Många menar att ett viktigt kriterium är att klassisk musik skrivs ned. Improvisationer och gehörsinlärning hör inte hemma inom klassisk musik, utan någon sorts notskrift bör användas.
Det är onekligen svårdefinierat, men hur som helst finns det en modernism, den pågår än idag, och det är en period inom klassisk musik.

Modernismens kompositörer:

Igor Stravinskij: Den ryske kompositören Igor Stravinskij var mycket mångsidig, och under större delen av sitt liv levde han efter klassicismens principer och hans musik var vad som får kallas neoklassicistisk. De sista tjugo av hans verksamma år som kompositör övergick han emellertid till seriell teknik och den nämnda tolvtonstekniken. Bland hans mest kända verk märks dock de tidigaste – operan Näktergalen (1914) och baletten Petrusjka (1911).



Béla Bartók: Ungraren Béla Bartók hade en mycket intressant personlighet med en förkärlek för östeuropeisk folkmusik, men samtidigt en stark vilja att experimentera med musik. Detta resulterade i flera helt fantastiska verk. Lyssna på hans Divertimento nedan, vilket harmoniskt sett väldigt bra visar modernismens avvikande tendenser.

                                                                                                                                                                           

vad tycker ni om musiken?                          


Av: Malin Lehresjön                                                                                                                                                 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar