tisdag 10 maj 2011

En utländsk Författarinna

Gertrude Stein

Den amerikanska författarinnan Gertrude Stein påverkade många författare, hon hade varit student till den amerikanske psykologen James Joyce som myntade termen stream of consciousness. Stein flyttade till Paris 1902 och hennes hem blev en litterär salong och ett konstgalleri där avantgardet samlades, inklusive konstnärerna Pablo Picasso, Henri Matisse och Juan Gris och de expatrierade amerikanska författarna Ernest Hemingway, Ford Madox Ford, Sherwood Anderson, Ezra Pound och F Scott Fitzgerald, men inte irländaren James Joyce som hon inte kände.

Gertrude Stein var en av Paris mest berömda personer i de konstnärliga salongerna, och hon umgicks i samma kretsar som Pablo Picasso, Henri Matisse, och Ernest Hemingway.

Förmodligen var hon en av de första som var öppet lesbisk i modern tid; hennes livskamrat Alice B. Toklas var även ämnet för den enda bok som spreds utanför den egna kretsen.

Gertrude Stein är begravd på Père-Lachaise-kyrkogården i Paris. Alice B. Toklas, som överlevde sin livskamrat med över 20 år, finns i samma grav, men hennes ingravering finns på baksidan av gravstenen.


en dikt av Gertrude Stein:

Linjen är från Gertrude Stein dikt Sacred Emily, skriven 1913 och publicerades 1922, i geografi och spelar. Den ordagranna linjen är faktiskt,

"ros är en ros är en ros är en ros":

Rose is a rose is a rose is a rose
Loveliness extreme.
Extra gaiters,
Loveliness extreme.
Sweetest ice-cream.
Pages ages page ages page ages.


                                                                                Gertrude Stein
                             

har ni hört dikten förr? :)



av: Malin Lehresjön

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar